Belgische Climate Tech

Climate Tech! Wat dat is? Het is een verzamelnaam voor technologie die een transitie naar een duurzame wereld mogelijk maakt. Technologie met de missie om de grootste energie en milieu uitdagingen mee op te lossen. Het is dus een heel ruim gamma van oplossingen.

Deze lijst toont wat er op dat vlak beweegt in België. Dit is een lijst van Belgische Climate Tech bedrijven. En zoals alle lijstjes is ook dit niet volledig, maar wel een begin;

Ariadne innovation 
https://www.ariadne-innovation.com

Een digitaal platform (Ellie) waarop bedrijven inspiratie, kennis en mogelijke partners vinden in hun zoektocht naar duurzame oplossingen voor de textiel en mode-industrie.
#fashion

Beeodiverity
http://beeodiversity.com

BeeOmonitoring is een tool die vervuiling meet en de biodiversiteit in kaart brengt op basis van de intelligentie van bijen in combinatie met data interpretatie software. 
#biodiversity

Carbon alt delete
https://www.carbonaltdelete.eu/en/

Carbon+alt+delete is CO2 boekhouding software voor duurzaamheidsexperts.
#carbonfootprint

Climatecamp
https://www.climatecamp.io/

Platform waarop je leveranciers kunnen rapporteren over hun Scope 1 en 2 emissies met een open architectuur zodat data uit andere systemen makkelijk geimporteerd en gedeeld kunnen worden.
#carbonfootprint #supplychain

The Green Shot
https://www.thegreenshot.green/

Platform voor productie management waarin je zowel financiële als CO2 impact opvolging doet van een media productie. Greenshot verlaagt de financiële risico’s en helpt het maken van ecologisch verantwoorde keuzes.
#media #eventmanagement

Ethernetics
https://ethernetics.tech/

Via sensoren en machine learning zorgt Ethernetics ervoor dat datacenter klanten hun servers energiezuiniger worden en het datacenter duurzamer kan worden uitgebaat.
#energy

Futureproofed
https://www.futureproofed.com/

Software voor het meten, reduceren en rapportern van de carbon footprint van zowel bedrijven als gemeenten.
#carbonfootprint

Quifactum
https://www.quifactum.com/

Quifactum informeert de consument over hoe, waar, wanneer en door wie een artikel is gemaakt en wat de ecologische voetafdruk ervan is, zodat hij of zij een verantwoorde aankoopbeslissing kan nemen.
#fashion

Ray&Jules
https://ray-jules.com/

Koffie branden op zonne-energie. Dat kan. Ray & Jules ontwikkelden daar de juiste technologie voor. Ze willen zo bijdragen aan een eerlijke en fossielloze koffieketen. En ze hebben er binnenkort nog meer nieuws over!
#carbonfootprint #food

Scone
https://www.scone.ai/

Scone is een app die jou helpt om je CO2 voetafdruk te verkleinen en op een leuke manier tips en inzichten biedt. De app biedt ook CO2 compensatie mogelijkheden aan.
#carbonfootprint

Shayp
https://www.shayp.com/

Door een combinatie van sensoren en machine learning detecteert Shayp waterverlies in bedrijven, flatgebouwen en shopping centres en kan zo het waterverbruik reduceren met tot 20%.
#water

Slowby
https://www.slowby.travel/

Slowby biedt een platform aan voor trage reizen met trein en fiets. Door data analyse stelt het platform treinreizen, fietsroutes en overnachtingsplaatsen samen om zoveel mogelijk mensen de stap naar traag reizen te laten maken.
#travel

Tapio
https://www.tapioview.com/

CO2 boekhouding voor bedrijven waarin je emissie data gecentraliseerd worden, het dashboard laat je toe deze gegevens te visualiseren en te interpreteren.
#carbonfootprint

Telraam
https://telraam.net/

Geen Climate Tech zonder citizen science! Telraam geeft via sensoren en data analyse inzichten in verkeersstromen van zowel gemotoriseerd verkeer als fietsers en voetgangers. Door gebruik te maken van burgers maakt Telraam dit werk betaalbaar.
#mobility

TripleR
http://tripler.io/

TripleR is de digital twin van matrassen en beddegoed. Via een RFID of QR code linkt het product naar het platform, waarop alle informatie staat over gebruikte materialen, composteerbaarheid, recycleerbaarheid, traceerbaarheid. Want alleen als je de inhoud van een product kent, kan de circulaire keten starten.

Ken jij Belgische bedrijven die in deze lijst thuishoren? Laat het mij weten!